Fisk- och skaldjursgryta – 4 personer

Tillagning

  1. Skala och hacka lök och vitlök. Ansa fänkålen och skär den i 4 klyftor genom roten. Skär bort roten och skiva tunt. Skala och skär moroten i bitar.
  2. Hetta upp olivoljan i en gryta eller stor kastrull. Tillsätt lök och vitlök och stek ca 4 minuter tills det börjar bli brunt. Tillsätt fänkål, morot, saffran och timjan och stek ytterligare 2 minuter.
  3. Tillsätt vin, vinäger, mjölk, vatten och buljongtärning. Koka upp och låt koka tills moroten är mjuk, ca 7 minuter.
  4. Rör ut majsstärkelsen i lite vatten och rör ner i grytan. Rör ner smetanan och smaka av med salt.
  5. Skär fisken i bitar. Lägg ner fisken, musslor och räkor precis innan servering och koka upp.
  6. Servera grytan med bröd och aioli.

Ingredienser

  • 1 gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 fänkål
  • 1 morot
  • 2 msk olivolja
  • 1/2 g saffran
  • 1/2 tsk timjan
  • 1/2 dl vitt vin
  • 1 tsk vitvinsvinäger
  • 3 dl mjölk
  • 5 dl vatten
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 2 1/2 msk majsstärkelse
  • 2 dl smetana
  • salt
  • 400 g torskfilé
  • 400 g laxfilé
  • 200 g räkor (Vannameiräkor eller Grönlandsräkor)
  • 100 g musslor (Blå och eller Grönskalsmusslor)